Ce exerciții se pot face cu varice ale picioarelor

exercițiu pentru vene varicoase

Varicele sunt considerate a fi o creștere a venelor, atât în lungime, cât și în diametru, însoțită de subțierea peretelui vascular. Cauza bolii este o încălcare a elasticității pereților vaselor de sânge, din cauza disfuncției valvelor vasculare. Tratamentul venelor varicoase ale extremităților inferioare și ale altor segmente ale corpului uman constă în administrarea de medicamente și exerciții terapeutice speciale.

Beneficiile exercițiilor terapeutice

exerciții pentru vene varicoase

Varicele sunt o boală care vă împiedică să trăiți o viață de calitate și împlinită. Este aproape imposibil să scapi de el, dar există multe modalități de a îmbunătăți starea vaselor de sânge, de a preveni exacerbările și complicațiile. Patologia afectează femeile mult mai des decât bărbații. Statisticile arată că, cel mai adesea, varicele se dezvoltă la vârsta de muncă, după 30-40 de ani.

Observațiile au arătat că persoanele care duc un stil de viață sedentar sunt expuse riscului de a dezvolta vene varicoase. Prin urmare, principalul instrument în lupta împotriva bolii sunt exercițiile terapeutice. A fost dezvoltat de flebologi și angiochirurgi experimentați. Complexul se bazează pe exerciții speciale care:

 • normalizează fluxul limfei;
 • îmbunătățirea condiției fizice generale;
 • crește rezistența;
 • activarea fluxului sanguin arterial;
 • accelerează circulația sângelui;
 • crește tonusul vascular.

Un stil de viață sedentar și lipsa de mișcare provoacă congestie la nivelul organelor, în special la nivelul extremităților inferioare, ceea ce crește presiunea lichidului sanguin asupra vaselor, un exces de limfa. În senzații, aceasta se manifestă sub formă de durere la nivelul picioarelor, dificultăți de mișcare, umflare. Încărcările regulate conform unei scheme special concepute elimină disconfortul și durerea.

Cine arată exerciții pentru vene varicoase?

exerciții terapeutice pentru varice

Exercitiile terapeutice pentru varice sunt indicate in primul rand celor care au fost deja diagnosticati cu varice ale extremitatilor inferioare de catre specialisti. De asemenea, ar trebui să vă implicați în exerciții speciale de gimnastică pentru persoane:

 • ducând un stil de viață sedentar;
 • a cărui sarcină este să stea sau să stea în picioare mult timp;
 • a avea obiceiuri proaste;
 • preferând să-și încrucișeze adesea picioarele în timp ce stau pe scaun;
 • ale căror rude suferă de această boală.

Experții sfătuiesc să efectueze exerciții terapeutice de la 15 la 30 de minute pe zi. Este mai bine să faceți exercițiile de mai multe ori pe zi. Pe tot parcursul zilei, ar trebui să faceți și pauze la fiecare oră pentru a vă deplasa.

Sfat!

Una dintre cele mai eficiente și mai accesibile variații ale exercițiilor terapeutice este mersul pe jos. În fiecare zi, pentru sănătatea vaselor picioarelor, ar trebui făcuți cel puțin 10 mii de pași.

Caracteristicile activității fizice

Un efect negativ asupra venelor cu varice este lipsa de activitate fizică și încărcările excesive. Nu vă implicați în exerciții terapeutice până la epuizare.

Un alt factor important în exercițiile terapeutice este îmbrăcămintea. Nu este necesar să purtați o uniformă strâmtă și strânsă pentru gimnastică. Acest lucru este valabil mai ales pentru extremitățile inferioare. Jambierele, pantalonii, pantalonii strâmți vor crea presiune asupra pielii și vor comprima vasele de sânge. Alegeți pantaloni de trening largi, confecționați din țesături naturale.

Înainte de a începe cursurile, asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră principal. De asemenea, ar trebui să vizitați medicul după gimnastică. Faceți o regulă să mergeți la un flebolog sau un angiochirurg o dată la 2 luni. Monitorizarea constantă a analizelor și diagnosticelor vă va permite să mențineți patologia sub control, să identificați îmbunătățiri sau complicații și să corectați acțiunile ulterioare.

Ce sporturi se pot face cu varice?

Cu varice ale extremităților inferioare, se arată toate sporturile care nu sunt asociate cu mișcări bruște și sarcini excesive pe picioare. Medicii recomandă să acordați preferință:

 • înot;
 • Pilates
 • dans, nu mai mult de 40 de minute;
 • mersul pe jos;
 • ciclism;
 • alerga, nu mai mult de 15 minute;
 • yoga.

Orice sport în care este permis să te angajezi în poziție șezând sau întins pe spate este permis pentru varice. De exemplu, puteți face exerciții pentru brațe, abdomene, puteți dezvolta flexibilitatea.

Ce să nu faci cu venele varicoase

Nu ar trebui să te angajezi în sporturi care sunt asociate cu stres crescut asupra picioarelor. Dacă aveți vene varicoase ale extremităților inferioare, următoarele exerciții și activități sunt contraindicate pentru dvs. :

 • luptă;
 • aerobic pe pas;
 • exerciții de forță pe picioare pentru a construi masa musculară (presa de picioare);
 • se aruncă înainte și în lateral;
 • genuflexiuni;
 • fitness;
 • volei;
 • baschet;
 • fotbal;
 • săritul coarda;
 • hochei etc.

În timpul executării celor de mai sus nu are loc funcționarea completă a supapelor vaselor. Pereții vasculari sunt întinși, supapele nu mișcă fluxul invers, ca urmare, nu există flux invers de sânge.

Important!

O mare atenție trebuie acordată pantofilor. În cazul venelor varicoase, ar trebui să se acorde preferință papucilor de sport de calitate superioară sau papucilor de sport cu tălpi de aer.

Setul principal de exerciții pentru toate tipurile de boli

Complexul general de exerciții terapeutice, dezvoltat de flebologi de înaltă calificare, este potrivit pentru toate tipurile de varice. Pentru cursuri, pregătiți un covor antiderapant, uniformă confortabilă și pantofi speciali. Exerciții de bază:

 1. Din decubit dorsal, trebuie să trageți un picior la piept, strângându-l sub articulația genunchiului. Aceasta este urmată de un membru strâns, îndreptați și înghețați pentru câteva secunde. Coborâți cu grijă. Faceți același lucru cu al doilea picior.
 2. Din decubit dorsal, ridică ambele picioare, ține-le drept câteva secunde. Apoi îndoiți-vă genunchii și îndreptați-vă din nou. Rămâneți în această poziție. Coborâți ambele picioare și după 3-4 secunde repetați ciclul din nou.
 3. Din decubit dorsal, ridicați picioarele în unghi drept și faceți mișcări de rotație ale piciorului alternativ cu fiecare membru. Exercițiul trebuie făcut în sensul acelor de ceasornic și în sens invers acelor de ceasornic.
 4. Din decubit dorsal, ridică picioarele în unghi drept, fixează-le câteva secunde și lucrează intens cu degetele de la picioare.
 5. Din decubit dorsal, ridică picioarele într-un unghi drept și fă mișcări cu picioarele, întinzând șosetele și trăgându-i spre tine. De asemenea, picioarele trebuie rotite în lateral - înăuntru și în afară.
 6. În poziție așezată pe un scaun, este necesar să vă îndreptați picioarele și să vă mișcați picioarele în diferite direcții, precum și să faceți mișcări circulare într-o direcție și în alta.
 7. Dintr-o poziție culcat pe spate sau pe burtă, este necesar să apăsați brațele întinse de-a lungul corpului până la picioare și să ridicați alternativ piciorul drept cât mai sus. În punctul cel mai înalt, fixați membrul pentru câteva secunde și coborâți-l ușor.
 8. Din poziție în picioare la inhalare, ridicați membrele superioare în sus, depărtați-le, înclinați corpul înainte și unul dintre picioare, spre deosebire de spate. Desenați o „rândică".
 9. Din poziție în picioare, rotiți-vă de la călcâi la deget de la picior și înapoi, transferând ușor greutatea corpului.
 10. Plimbați-vă prin cameră fie pe călcâie, fie pe degete alternativ timp de 15 minute.

Toate exercițiile au un efect benefic asupra stării vaselor de sânge, a fluxului sanguin și limfatic. Fiecare dintre ele trebuie repetat de 10-15 ori. Este mai bine dacă găsești oportunitatea de a efectua întregul complex de cel puțin 2 ori pe zi.

exercițiu pentru vene varicoase

Exerciții pentru picioare

Exercițiile terapeutice pentru vene varicoase ale extremităților inferioare includ descărcarea vaselor de sânge, activarea fluxului sanguin și a fluxului limfatic:

 1. În decubit dorsal, așezați o pernă mare sau mai multe mici sub picioare. Asigurați-vă că picioarele sunt la nivel, deviându-le de la orizontala podelei cu 20 de grade. Relaxează-te în această poziție.
 2. Din decubit dorsal pe podea, îndoiți membrele inferioare, sprijinindu-vă călcâiele pe podea. Brațele sunt întinse de-a lungul corpului și se întind pe spate, pe șolduri. În timp ce inhalați, ridicați capătul superior al trunchiului și așezați-vă. Pe măsură ce expirați, întindeți-vă încet și ușor.
 3. Din decubit dorsal, cu brațele întinse de-a lungul corpului, ridicați ambele picioare 20 de grade apoi podeaua cu o pernă prinsă între picioare. Pe măsură ce expirați, coborâți picioarele.
 4. Din decubit dorsal, concentrați-vă pe centura scapulară superioară și pe picioare. În timp ce inhalați, ridicați-vă fesele și coborâți spatele de pe podea, înghețați câteva secunde și coborâți-vă în timp ce expirați.
 5. Dintr-o poziție în decubit dorsal, trebuie să vă întindeți brațele de-a lungul corpului, să vă îndoiți picioarele la genunchi și să le puneți pe podea. Apoi trageți și scoateți stomacul, inspirând și expirând profund.

Fiecare exercițiu trebuie făcut de cel puțin 15 ori. Exercițiile fizice regulate vor preveni complicațiile și vor îmbunătăți calitatea venelor.

Exerciții pentru mâini

Pentru a reduce disconfortul cu venele varicoase și pentru a îmbunătăți starea vaselor de sânge, efectuați următorul set de exerciții terapeutice:

 1. În decubit dorsal, trebuie să ridicați membrele inferioare și superioare drepte alungite într-un unghi drept. Țineți poziția timp de câteva secunde cu o respirație profundă. Agitați brațele și picioarele timp de 2-3 minute într-o poziție ridicată.
 2. În picioare, trebuie să vă puneți palmele în spatele capului și să le pliați într-o lacăt pe ceafă. Efectuați viraje netede ale corpului la dreapta și la stânga.
 3. În poziție în picioare, trebuie să vă întindeți brațele înainte paralel cu podeaua și să strângeți palmele în pumni. Țineți poziția timp de câteva secunde și întindeți-vă degetele cât mai mult posibil.
 4. Din decubit dorsal, ridicați un braț în timp ce rezistați cu cealaltă mână, strângând încheietura mâinii membrului care se ridică. Fă-o pentru ambele mâini.
 5. Din poziție în picioare, ridicați brațele întinse și strângeți cu forță degetele în pumni și desfaceți-le. Alergați de cel puțin 80 de ori.

Fiecare exercițiu trebuie făcut de cel puțin 15-20 de ori. Cel mai mare efect va da exerciții terapeutice, pe care le veți efectua de cel puțin 2 ori pe zi.

Util!

De mare importanță în starea venelor sunt obiceiurile proaste, în special fumatul. Renunță la țigări, care afectează negativ starea vaselor de sânge.

Exerciții pentru pelvisul mic

Cu varice în pelvisul mic, trebuie efectuat un set de exerciții menite să elimine congestia:

 1. Din decubit dorsal, ridicați picioarele îndoite la genunchi și efectuați exercițiul „bicicletă". Asigurați-vă că partea inferioară a spatelui este apăsată pe podea. Efectuați ciclism simulat într-o direcție și în cealaltă. Rotiți-vă picioarele timp de cel puțin 3 minute într-o direcție.
 2. Din decubit dorsal, întindeți brațele de-a lungul corpului, ridicați picioarele întinse la 20-25 de grade deasupra podelei și efectuați exercițiul cu foarfecele orizontale.
 3. Din decubit dorsal, întindeți brațele de-a lungul corpului, ridicați picioarele întinse la 40-55 de grade deasupra suprafeței podelei și efectuați exercițiul „foarfece verticale".
 4. Din decubit dorsal, este necesar să se concentreze pe cap și omoplați. În timp ce inhalați, ar trebui să vă ridicați picioarele și să vă rupeți fesele de pe podea - luați o poziție de mesteacăn. Susține-ți spatele inferior cu mâinile. Țineți picioarele întinse într-un unghi drept față de podea și îndoiți-vă genunchii.
 5. Din poziție în picioare, picioarele ar trebui să fie desfășurate mai larg decât umerii. Îndreptați-vă spatele, în timp ce inhalați, ar trebui să vă coborâți încet într-o semi-ghemuire fără a ajunge la coapsele paralele cu podeaua. Fixează-te în această poziție pentru câteva secunde. Luați încet poziția de pornire.
 6. Dintr-o poziție așezată pe podea, este necesar să se pună accent pe brațele întinse înapoi. Un picior trebuie să fie îndoit la genunchi, iar celălalt picior îndreptat cu amplitudine maximă trebuie ridicat.

Toate exercițiile trebuie făcute în cantitate de 15-20 de repetări.

Exerciții suplimentare

Indiferent de localizarea venelor varicoase, efectuați un complex de mai multe ori, ceea ce contribuie la întărirea generală a vaselor venoase:

 1. Din poziție în picioare, rotiți-vă de la vârf la călcâi, transferând greutatea corpului. Nu faceți mișcări bruște, respirați profund și uniform, mențineți echilibrul. Faceți cel puțin 30 de rulouri.
 2. În poziție în picioare, mergi pe loc fără să ridici degetele de la picioare, ridicând alternativ călcâiele și transferând greutatea corpului de pe un picior pe altul. Efectuați cel puțin 30 de exerciții.
 3. În poziție în picioare, inspirați, trageți umerii înapoi, încercând să conectați omoplații și ieșind din piept. Pe măsură ce expirați, întoarceți umerii înainte și coborâți capul la piept. Efectuați exercițiul încet de cel puțin 15-20 de ori.
 4. Din poziție în picioare, inspiră, ridică brațele drepte în sus și întinde-te pe degetele de la picioare. Îngheață câteva secunde și coboară încet. Repetați de cel puțin 15-20 de ori.
 5. În orice poziție, încordați și relaxați mușchii fesieri. Congelați câteva secunde sub tensiune. Faceți mai multe seturi pe zi. Numărul de repetări la un moment dat este de cel puțin 15-20.

Aceste exerciții nu necesită mult timp, dar servesc ca un instrument excelent pentru activarea fluxului limfei și a sângelui venos.

Exerciții pentru prevenirea venelor varicoase

Orice boală este mai bine să previi decât să vindeci. Dacă sunteți în pericol sau aveți toate condițiile prealabile pentru dezvoltarea venelor varicoase, începeți să faceți exerciții preventive în avans:

 1. În decubit dorsal, întindeți brațele de-a lungul trunchiului. Ridică-ți picioarele îndreptate pe un scaun jos. Trage alternativ degetul piciorului spre tine. Faceți cel puțin 15-20 de repetări cu fiecare picior.
 2. În decubit dorsal, întindeți membrele superioare de-a lungul corpului, ridicați picioarele îndreptate și întindeți-le cât mai mult posibil în lateral. Efectuați mișcări de rotație ale picioarelor în afară și de cel puțin 15-20 de ori în fiecare direcție.
 3. În timp ce stați pe spate, întindeți-vă brațele drepte de-a lungul corpului. Ridicați picioarele drepte la 45 de grade și depărtați-le. Efectuați mișcări circulare cu picioarele îndoite la genunchi înăuntru și în afară. Faceți 15-20 de repetări.
 4. Din decubit dorsal, ridicați picioarele îndreptate în timp ce inhalați. Ridicați-vă fesele de pe podea și ajutați-vă cu mâinile pentru a vă fixa spatele. Asigurați-vă că picioarele sunt perpendiculare pe podea. Întinde-ți picioarele în lateral și balansează-te la stânga și la dreapta și înainte și înapoi. Păstrează-ți echilibrul.

Faceți câteva sărituri ușoare pe degetele de la picioare din când în când pe parcursul zilei. Apoi ia o pauză și sari din nou.

Modalități suplimentare de tratare a bolii

Ca recomandări suplimentare pentru vene varicoase, medicii recomandă o abordare cuprinzătoare a problemei:

 • ajustați-vă dieta, adăugați în meniu legume, fructe, pește și fructe de mare;
 • a refuza de la obiceiurile proaste;
 • alegeți lenjerie confortabilă, care nu restricționează mișcarea;
 • purtați ciorapi compresivi, dresuri, ciorapi;
 • faceți exerciții terapeutice;
 • plimbare în fiecare zi;
 • merge la înot;
 • mergeți la masaj cu drenaj limfatic.

Există, de asemenea, o serie de metode populare pentru tratarea venelor varicoase.

masaj la picioare pentru varice

Masaj

Masajul pentru varice ale extremităților inferioare trebuie efectuat de un specialist calificat. Este o schemă de mișcări de-a lungul liniilor de masaj, accelerând fluxul limfei și îmbunătățind activitatea vaselor de sânge. Dacă nu aveți posibilitatea de a participa la un curs de masaj într-o instituție medicală, efectuați singur manipulările acasă, amintindu-vă câteva reguli:

 1. Toate mișcările trebuie direcționate către ganglionii limfatici. De exemplu, dacă masați piciorul sub genunchi, atunci efectuați toate trecerile de la piciorul inferior la rotulă. Sub ea este concentrat ganglionul limfatic.
 2. Nu împinge prea tare. Reglați forța de presare, nu lăsați vasele să fie ciupit.
 3. Folosiți creme de masaj sau unguente pentru vene varicoase.

Un masaj ușor al picioarelor la sfârșitul unei zile de lucru va avea un efect benefic asupra bunăstării generale, va dispersa limfa și va ameliora oboseala.

Dietă

produse pentru vene varicoase

Dieta pentru vene varicoase conține principiile generale ale unei alimentații adecvate:

 • excludeți prajit, sărat, afumat;
 • limitați consumul de sare;
 • bea cel puțin 1, 5 litri de apă potabilă curată;
 • mâncați legume și fructe zilnic;
 • îmbogățiți-vă meniul cu preparate din pește;
 • mâncați cereale dimineața;
 • renunta la faina, dulce, grasimi animale, margarina;
 • preferați cărnurile slabe - curcan, pui, carne de iepure, vită, vițel;
 • aburi sau fierbe alimentele.

Pe lângă o dietă echilibrată, alegeți împreună cu medicul dumneavoastră un complex de vitamine. Este important să reduceți greutatea dacă este departe de a fi normal. Creșterea presiunii asupra venelor va provoca complicații.

etnostiinta

Ca ajutor în tratamentul varicelor, există rețete populare care s-au dovedit pozitiv:

 1. Unguente din păduchi, castan de cal, celandină, pelin, varză, Kalanchoe, scoarță de salcie. Pentru preparare, se ia una dintre materiile prime zdrobite, se amestecă cu 300 ml de ulei vegetal și se încălzește într-o baie de apă timp de 15 minute. Se răcește și se strecoară amestecul. Pentru densitate, adăugați la produs grăsime animală. Frecați medicamentul pe picioare zilnic.
 2. Tinctura de Kalanchoe. Luați planta mărunțită și turnați-o cu alcool medical în proporții de 1 la 1. Lăsați amestecul într-un loc întunecat și răcoros timp de 2 săptămâni. Apoi frecați pielea de la picior până la genunchi zilnic, seara.
 3. Otet de mere. Oțet de mere obișnuit 9% trebuie frecat în extremitățile inferioare. Produsul este bogat în vitamine și minerale necesare vaselor. Ameliorează eficient umflarea și îmbunătățește circulația sângelui.
 4. Ambalaj cu miere. Mierea naturală se aplică pe pielea picioarelor și se învelește în polietilenă. Componentele utile ale mierii au un efect benefic asupra stării vaselor de sânge. Timp de expunere de la 2 ore.
 5. Comprese din frunze de varză. Eficacitatea varzei împotriva rănilor care se vindecă prost, a inflamației pielii și a venelor a fost dovedită de mult timp. Aplicați pe picioare și fixați cu folie alimentară. Puteți păstra cel puțin 2 ore sau lăsați produsul peste noapte.
 6. Plase de iod. O plasă este desenată pe picioare cu iod medical obișnuit folosind un tampon de bumbac. Instrumentul îmbunătățește starea venelor inflamate.

Atenţie!

Pentru prepararea remediilor populare, în loc de alcool medical, puteți folosi vodcă.

Nu vă bazați doar pe metodele tradiționale de tratament. Este necesar să alegeți un tratament cu un medic.

Contraindicații la exercițiile de fizioterapie pentru vene varicoase

În patologie, nu puteți supraîncărca picioarele. Complexele fizice sunt concepute astfel încât să îndepărteze durerea și să îmbunătățească starea venelor. Ar trebui să vă abțineți de la exerciții terapeutice atunci când:

 • exacerbarea venelor varicoase;
 • înrăutățirea stării după efort;
 • boli care nu sunt asociate cu varice.

Orice disconfort trebuie raportat medicului. Doar împreună cu un specialist puteți alege tratamentul potrivit.

Concluzie

În tratamentul venelor varicoase, este important să se adopte o abordare cuprinzătoare a problemei. Pe lângă terapia medicamentoasă, exercițiile terapeutice arată o eficiență ridicată. Succesul exercițiilor depinde de regularitatea și calculul sarcinii. Consultați-vă regulat medicul pentru a monitoriza rezultatele.