Tratamentul cu laser al venelor varicoase - ce este, etape, prevenire

îndepărtarea venelor cu laser

Varicele extremităților inferioare este o patologie care se caracterizează prin vene varicoase, formarea nodurilor. Aceasta este una dintre bolile foarte frecvente. În ciuda faptului că metodele de tratare a venelor varicoase se dezvoltă activ în timpul nostru, creșterea numărului de persoane cu această boală este alarmantă.

Creșterea vizitelor la clinicile cu această patologie se datorează faptului că multe persoane au malnutriție (pasiune pentru fast-food cu carbohidrați rapidi și o cantitate mică de fibre vegetale), există probleme cu hormonii pe fondul disfuncționalității glandei tiroide. , glandele suprarenale pe fondul unor condiții de mediu nefavorabile.

vene sanatoase si bolnave

De asemenea, foarte desvenele varicoase apar în timpul sarcinii, pentru persoanele care sunt nevoite să stea constant din cauza specificului profesiei lor (grupa de risc - coafor, vânzători).

La femei, venele varicoase se pot dezvolta pe fundalul unor sarcini de putere neobișnuite pentru ele atunci când fac sport: de exemplu, ridicarea unei mreane.

Este mai bine să nu amânați lupta împotriva varicelor. Și una dintre cele mai progresive metode de tratament este tratamentul cu laser a venelor cu laser.

Tratamentul venelor cu laser. Ce este?

Tratamentul venelor cu laser este o metodă de tratament minim invazivă. Este eficient pentru combaterea venelor dilatate, a ulcerelor trofice la nivelul picioarelor.

Sub tratamentul venelor cu laser, chirurgii moderni, de regulă, înseamnăcoagulare sau obliterare cu laser endovenoasă (endovasală) (EVLK, EVLO), ablație. În esență, coagularea, obliterarea, ablația în practica medicală sunt una și aceeași. Cu ajutorul unor echipamente speciale, se elimină refluxul de sânge în perforarea (adică conectarea vaselor de sânge superficiale și profunde) și venele superficiale, iar apoi, fizic, datorită energiei termice, sângele este evacuat în vene.

Aspecte terminologice!

Dacă ne întoarcem la termeni, cuvântul „obliterare" înseamnă închidere, „ablație" - distrugere, „coagulare" - coagulare. i. eacestea sunt diferite părți ale complexului, care combină procesele care apar cu venele bolnave în timpul tratamentului.

Dar, în practică, sa dovedit așa: atunci când un chirurg lucrează cu un laser, procedura este adesea numită „coagulare", iar termenii „obliterare", „ablație" sunt adesea folosiți în tratamentul cu radiofrecvență al venelor. În acest caz, în locul unui laser, se folosesc echipamente cu un generator de frecvență radio. Dar nu există o „legare" clară la un echipament laser sau radiofrecvență pentru fiecare dintre acești termeni. Prin urmare, pacienții care planifică tratamentul venelor cu laser în diferite clinici pot întâlni diferite nume pentru procedură.

 • Coagularea laser endovenoasă (EVLK).
 • Ablația cu laser endovasală (EVLA).
 • Termoablație endovenoasă cu laser.
 • Ablația termică cu laser.

Mecanismul de îndepărtare a venelor cu laser

Laserul lucrează din interior prin lumenul venei. Esența procedurii este de a crea o ardere a peretelui complet controlată. Este „preparat", „sigilat" și apoi începe resorbția, adicăprocesul de îndepărtare a venelor este blând.

mecanism de îndepărtare a venelor cu laser

EVLT poate fi utilizat singur sau în operațiuni complexeîn asociere cu scleroterapia sau miniflebectomia.

În primul caz, o parte din vene „este sigilată precis, o parte este lipită împreună cu un preparat special, în al doilea, pe lângă etanșare, o parte din vene este scoasă imediat cu un cârlig și reușește.

Îndepărtarea venelor cu laser ajută la salvarea pacientului de stază venoasă, tulburări trofice și edem.

Mecanismul de utilizare a laserului se bazează pe faptul că, cu un impact țintit și eficient asupra peretelui venos, țesuturile din jur practic nu se încălzesc.

Acest lucru oferă pacienților următoarele beneficii:

 • Operația poate fi efectuată în ambulatoriu, spitalizarea nu este necesară (cu excepția cazurilor în care patologia este foarte dezvoltată și, în plus, este necesar să se recurgă la microflebectomie), este ușor de făcut fără incizii, intervenția chirurgicală nu necesită sutura.
 • Puteți reveni rapid la stilul de viață normal.
 • Există destul de multe contraindicații (despre ele vom vorbi mai jos).

Ce vene pot fi îndepărtate cu laser?

Din păcate, nu toate venele pot fi îndepărtate cu laser. În stadii avansate și cu unele caracteristici anatomice se folosește chirurgia conservatoare (cu bisturiu).

Dar ce vene pot fi operate cu laser?

Este important să acordați atenție caracteristicilor cursului venei.Laserul îndepărtează numai venele cu un curs liniar. Dacă din punct de vedere anatomic vasul are o tortuozitate ridicată, este dificil de prezis cum va trece fasciculul laser și nu va fi posibilă furnizarea condiției principale pentru implementarea cu succes a procedurii - preluarea controlului asupra zonei de arsură artificială.

Cât despre tipul de vene care răspund bine la tratamentul cu laser, atunciAcestea includ:

 • Vena safenă mare.
 • Vena safenă mică.
 • Vene safene suplimentare situate la o adâncime de cel puțin 5 mm de suprafața pielii;
 • Vene perforante incompetente (adică vene cu scurgere venoasă pronunțată afectată, cel mai adesea venele piciorului).

Indicații și contraindicații pentru EVLT

indicații și contraindicații pentru EVLK

Singura indicație pentru EVLK este venele varicoase. De asemenea, singura metodă care poate fi utilizată pentru tratamentul chirurgical al unui ulcer trofic deschis este EVLT.

Ce este tipic pentru venele varicoase din stadiul 1-4?

 1. Varice.
 2. Malformații venoase (malformații arteriovenoase). Fistule, fistule patologice între vene și artere. Ele pot fi invizibile pentru ochi și detectate numai prin examinare microscopică. Combină direct problemele venoase și limfatice. Cauza dureri intense.

Contraindicatii

Din păcate, există contraindicații pentru tratamentul venelor cu laser:

 • Manifestări ischemice la nivelul picioarelorpe fondul bolilor obliterante ale arterelor periferice (ischemie cronică) și ischemiei acute a extremităților inferioare. Cel mai adesea la pacienții cu ateroscleroză. Îndepărtarea venelor cu un laser în acest caz poate fi ineficientă. Acest lucru se datorează faptului că, după tratament, necesitatea compresiei nu va fi evitată și este pe fondul ischemiei - acestea sunt riscuri grave pentru progresia acesteia din urmă.
 • Alăptarea. Riscurile sunt asociate cu faptul că femeile în timpul alăptării au o producție crescută de hormoni. Experții recomandă să așteptați până la momentul în care alăptarea este întreruptă și abia apoi să recurgeți la tratament cu laser.
 • Sarcina.
 • Boli oncologice.
 • Orice patologie în stadiul acut. Cât de mult este critică o exacerbare specifică într-un anumit caz, medicul determină ținând cont de boala și de caracteristicile individuale ale pacientului.
 • blocarea arterelorcheaguri de sânge.
 • Imobiliare și imposibilitatea menținerii unei imagini activeviata pacientului dupa operatie.
 • Proces inflamator în zona viitoarei intervenții chirurgicaleintervenții (cu excepția ulcerelor trofice cronice). Inflamația poate duce la răspândirea infecției în timpul intervenției chirurgicale și apoi la sepsis.

Etapele coagulării laser endovenoase

Etapa 1. Examinare de către medic, consult

Este important ca acestea să fie efectuate nu doar de un chirurg, ciun specialist calificat în chirurgie vasculară, flebolog. Flebologul are cea mai completă înțelegere a caracteristicilor anatomiei extremităților inferioare, fiziologia fluxului venos, patogeneza transformării venoase a venelor, specificul stării valvelor în diferite stadii ale venelor varicoase.

Flebologii sunt instruiți în mod intenționat în metode de tratare a refluxurilor patologice în vene. Acești medici sunt cei mai competenți în luarea deciziilor legate de îngrijirea malformațiilor vasculare.Flebologi, nu doar chirurgi „generali".De asemenea, vă vor oferi cele mai complete recomandări privind recuperarea.

Etapa 2. Diagnosticare. Analize și examinare funcțională

Ce include examenul preoperator?

 • Încercări funcționale. Sunt de mai multe tipuri: pentru a determina eșecul venelor perforante, insuficiența valvulară, analiza stării, permeabilitatea venelor profunde.
 • Test de sange. Examenul hematologic, analizele de sânge generale și biochimice (detaliate) sunt importante. Medicul acordă o atenție deosebită următoarelor aspecte: pacientul are procese inflamatorii latente în funcție de rezultatele analizei, ce nivel de glucoză, (acest lucru este deosebit de important pentru vene varicoase cu ulcere trofice, deoarece zahărul crescut provoacă progresia infecției lor), nivelul de dimer D (acest indicator este direct legat de evaluarea riscului de formare a cheagurilor de sânge), APTT - timpul de tromboplastină (în ciuda faptului că am vorbim despre o intervenție minim invazivă, la manipularea venelor, acest indicator este important pentru chirurg). Ca și înainte de alte intervenții chirurgicale pe vene, se determină factorul Rh și grupa sanguină, se face un test HIV, teste pentru RW (sifilis), HBs (hepatita B), HCV (hepatita C).
 • Analiza generală a urinei. Este important să excludeți patologiile ascunse care pot afecta negativ rezultatul general.
 • Electrocardiogramă. Dacă este necesar, ecografie a inimii. Din păcate, dacă o persoană are probleme cu venele de la picioare, de multe ori inima este în neregulă. Totul face parte din sistemul cardiovascular. Prin urmare, evaluarea stării inimii este extrem de importantă pentru medic.
 • Pentru femei - examinare de către un ginecolog. În unele cazuri, venele varicoase ale perineului, vulvei și venelor varicoase se dezvoltă pe fundalul sindromului de pletor venos al organelor pelvine.
 • Ecografia venelor și arterelor(cu duplex) Unul dintre studiile de bază, ale cărui rezultate sunt utilizate în tratament. Pentru un medic, structura venelor, arterelor, diametrul și viteza de circulație a sângelui sunt importante. Atât regimul de tratament, cât și schema de reabilitare depind de imaginea cu ultrasunete. Este o imagine completă a vaselor și arterelor care ajută la formarea unui set competent de măsuri pentru a preveni riscurile unui anumit pacient.

Deoarece cei care suferă de varice au adesea boli concomitente, diagnosticarea cu ultrasunete a cavității abdominale și a organelor pelvine este adesea prescrisă suplimentar.

Etapa 3. Pregătirea cu o zi înainte și în ziua intervenției chirurgicale

 1. Depilarea picioarelor cu o zi înainte.
 2. Cu o zi înainte de operație, pacientul poate mâncamic dejun ușor. Dacă o persoană ia medicamente, atunci acestea, de regulă, nu sunt anulate. Dar acest aspect este important de coordonat cu medicul. Mai ales dacă efectele secundare ale medicamentului sunt sângerări.
 3. Luați cu dumneavoastră la clinicăciorapi compresivi.
 4. Marcarea venelor. Un marker chirurgical special este folosit pentru a marca vena. Contine colorant de gentiana, se usuca rapid. Majoritatea markerilor care sunt utilizați în chirurgie au proprietăți bactericide. Se desenează o proiecție completă a venei. Marcarea se efectuează sub controlul ultrasunetelor. Rezultatul resetarii perforarii depinde de cat de profesional se face marcarea. De asemenea, profesionalismul marcarii afecteaza si estetica. Accentul nu se pune doar pe rezultatele medicale, ci și pe rezultatele cosmetice. Este important ca manipulările să fie efectuate strict în zona de localizare a vaselor defecte, afectate patologic.
 5. Anestezie tumescentă. Se folosește o soluție rece de anestezic local. În apropierea venei se formează un „cuplaj" anestezic.
 6. Străpungere.
 7. Introducerea unui ghid de lumină într-o venă.
 8. EVLO direct. Medicul pornește echipamentul și activează ghidajul de lumină. Radiația laser este pornită și ghidul de lumină este avansat de-a lungul venei.
 9. Crearea compresiei. După procedură, se aplică un bandaj compresiv (role speciale sunt fixate pe venă, ciorapi compresivi sunt pusi pe picior).

Dacă se efectuează numai îndepărtarea cu laser, atunci toate manipulările durează aproximativ 40 de minute.

Dacă tratamentul cu laser este combinat cu miniflebectomia, atunci timpul de tratament crește: unele secțiuni scurte ale venelor sunt îndepărtate printr-o puncție subțire. Combinația tratamentului cu laser cu microflebectomia este o oportunitate excelentă de a obține rezultate estetice remarcabile cu varice foarte mari.

Dacă este important să se suplimenteze tratamentul cu laser cu scleroterapie, un medicament special este injectat într-un număr de vene. Această combinație de tehnici chirurgicale este relevantă pentru telangiectazii (expansiunea pronunțată a vaselor mici), vene varicoase reticulare („rețea vasculară").

Etapa 4. Restauratoare

Principalul lucru în această etapă este purtarea ciorapilor compresivi, prevenirea recăderilor.

Înainte de a planifica tratamentul cu laser, este important să vă familiarizați cu potențialele complicații.

Complicații

Există cosmetice și mai globale.

complicații ale venelor varicoase

Complicații minore

 • Durere. Un număr de pacienți nu au dureri imediat după procedură, dar după 5-6 ziledurere în a 5-6-a zi după manipulări medicale. De regulă, acest lucru se întâmplă în astfel de cazuri când pacienții ignoră regulile privind activitatea fizică și trec imediat la un stil de viață activ sau pe fondul altor patologii.
 • Sigilii.Poate fi format în zona afluenților venei „lipite". Sigiliile sunt inestetice și provoacă disconfort psihologic, totuși, dacă preluați imediat controlul asupra sigiliilor,într-o lună și jumătate problema se rezolvă ușor. Pentru a face acest lucru, medicii ajustează schema de compresie în această zonă. Cu ciorapi de compresie selectați corespunzător, sigiliile se dizolvă.
 • Pigmentare.Apare în momentul resorbției venei. Problema nu apare la toți pacienții, ci doar dacă vena este situată aproape de piele. Nu este necesar un tratament special în acest caz.După ceva timp, pielea își recapătă în cele mai multe cazuri nuanța naturală.. Dacă acest lucru nu se întâmplă în consecință, pigmentarea este eliminată prin metode cosmetice. Zonele suficient de extinse de pigmentare pot apărea la pacienții care au sigilii de-a lungul cursului „venei lipite". În acest caz, pot deveni „provocatori" ai hiperpigmentării.
 • Scăderea mobilității picioarelor.Apariția „sentimentului sforii". Nu există durere, dar atunci când piciorul este extins, se pare că o sfoară, o frânghie a fost legată de el și interferează cu acțiunile obișnuite în „modul" obișnuit.La câteva săptămâni după coagularea cu laser, senzația de disconfort disparepe cont propriu.
 • Edem. Mai des - în gleznă, picior inferior. Problema, ca și în cazul sigiliilor, este rezolvată eficient prin corectarea modelului de purtare a ciorapilor compresivi și înlocuirea acestora.
 • Hemoragii subcutanate (hematoame).Dacă folosești geluri absorbabile, poți uita de vânătăi în câteva săptămâni.

Complicații mari

 • Procese inflamatorii în țesuturi.În cazuri severe, poate fi necesară terapia medicamentoasă. Dar mai des problema se rezolvă prin schimbarea modelului de purtare a ciorapilor compresivi.
 • Flebita afluenților.Există multă tensiune în picioare. Pielea devine foarte roșie (de obicei în dungi). Temperatura pielii crește local. Flebita -complicație rară a procedurilor minim invazive, dar daca s-a declarat, se recomanda dopplerografia cu ultrasunete, angioscanarea, analizele de sange. Pe baza acestor rezultate, medicul decide ce medicamente să prescrie pacientului (antiinflamatoare, diluanți ai sângelui), dacă este necesară fizioterapie, dacă înlocuiește îmbrăcămintea compresivă cu una mai strânsă sau mai puțin lejeră. Totul este determinat într-un complex, dar în același timp destul de individual.

Prevenirea complicațiilor

Pacienților li se prescrie să poarte ciorapi compresivi. De regulă, două perechi de tricotaje oferă cel mai bun efect. Cel mai strâns - imediat după procedură, și tricotaje - cu mai puțină presiune, pentru a menține efectul tratamentului.

prevenirea venelor varicoase

Este important ca atunci când alegeți ciorapi compresivi, nu se ține cont doar de conștientizarea mărcii, ci sunt respectate și două condiții:

Ciorapii de compresie trebuie să respecte standardul RAL. În acest caz, produsele sunt atent analizate și evaluate pentru nivelul de compresie, distribuția presiunii.

Evaluarea nivelului optim de compresie trebuie efectuată exclusiv de către un medic. Alegerea independentă a ciorapilor compresivi și prescrierea unuia sau altul nivel de compresie este o greșeală uriașă care este plină de durere și strângere. În autoevaluare, pacientul se bazează adesea pe senzații subiective (unii ciorapi sunt mai strânși, alții sunt mai puțin strânși). Dar numai un medic poate evalua în mod obiectiv care tăietură anatomică și ce compresie sunt optime pentru un anumit pacient.

Dacă munca este dinamică sau statică, dar trebuie să lucrați exclusiv în picioare,după coagularea venelor, este important să se evite încărcările mari, schimbă adesea poziția picioarelor în timpul zilei.

Se dau corecții pentru fitness și sport. Cel mai bun tip de exercițiu este înotul și mersul pe jos. Mersul alternativ pe călcâie și degetele de la picioare este util.

Dar întinderea este ceea ce în prima dată după procedură poate face cel mai mult rău. De asemenea, merită să vă abțineți de la sărituri, alergări - mai ales cu accelerare, exerciții cu gantere.