Stadiile venelor varicoase

dureri de picioare cu vene varicoase

Până în prezent, au fost studiate toate simptomele și manifestările varicelor, de care suferă bărbații și femeile de diferite vârste. Acest lucru permite diagnosticarea și tratamentul în timp util. Pentru a afla câte stadii de varice există și pentru a ne da seama ce modificări corespund fiecăruia dintre ele, să încercăm mai departe.

Stadiile venelor varicoase ale extremităților inferioare

Este extrem de important să aveți informații detaliate despre etapele varicelor. Acest lucru vă permite să luați măsuri preventive și să mențineți sănătatea picioarelor, evitând probleme grave. Orice disconfort la nivelul extremităților inferioare, oboseala și umflarea pot fi primele semne ale varicelor în stadiul inițial. Pentru a înțelege cu ce nivel al problemei avem de-a face, este necesar să vă familiarizați cu etapele dezvoltării bolii. Există mai multe clasificări și etape ale venelor varicoase, fiecare dintre acestea vă permite să determinați semnele bolii venelor.

Clasificarea stadiilor varicelor extremităților conform CEAP

Flebologii din întreaga lume folosesc clasificarea CEAP pentru a determina stadiul venelor varicoase ale extremităților inferioare. Ea împarte boala în 7 etape:

 • C0 - nu există semne vizibile de varice ale extremităților inferioare. Etapa inițială poate fi caracterizată prin oboseală la nivelul picioarelor, pacientul se plânge de crampe și greutate.
 • C1 - manifestarea telangiectaziei - rețeaua capilară subcutanată, o ușoară expansiune a venelor reticulare nu mai mult de 2-3 mm în diametru. În acest stadiu al venelor varicoase, pe lângă venele păianjen, pot fi diagnosticate și tulburări hemodinamice și alte simptome de insuficiență venoasă. Varicele inițiale nu necesită intervenție chirurgicală. Procedurile pentru eliminarea acestuia sunt de natură pur cosmetică.
 • C2 - varice vizibile. În acest stadiu, venele subcutanate cu un diametru mai mare de 3 mm, nodurile varicoase și umflăturile sunt clar vizibile. Supapa venei superficiale nu funcționează corespunzător, din cauza căreia microcirculația sângelui este perturbată. Dacă stadiul inițial al venelor varicoase nu necesită intervenție chirurgicală, atunci medicul poate oferi să rezolve problema folosind metode chirurgicale moderne.
 • C3 - în acest stadiu al venelor varicoase, la modificările vizibile ale venelor se adaugă edemul extremităților. Acest lucru îngrijorează în mod regulat pacientul, creează un disconfort suplimentar în timpul mersului. Adesea, o abordare integrată este utilizată pentru a trata venele varicoase ale extremităților inferioare în acest stadiu. Aceasta include un diagnostic amănunțit, tratament medicamentos, intervenții chirurgicale și observarea pe termen lung a unui specialist.
 • C4 - pot apărea decolorarea și subțierea pielii, mâncărimi, arsuri și, ca urmare, eczeme venoase. În zona schimbărilor trofice, țesuturile capătă o nuanță maro, zona inflamată poate deveni umedă și acoperită cu o crustă. Dacă nu sunt tratate, astfel de vene varicoase pot duce la un stadiu mai grav al bolii. În cele mai multe cazuri, eczema venoasă nu este ușor reversibilă.
 • C5 - ulcer trofic vindecat. C6 - ulcer trofic deschis. Ambele etape ale venelor varicoase ale picioarelor se manifestă printr-o încălcare a integrității pielii și provoacă dureri chinuitoare pacientului. În plus, un ulcer peptic duce la o scădere generală a imunității organismului. Rănile persistente deschise servesc drept teren de reproducere pentru diferite infecții care pot agrava starea. Varicele trofice ale picioarelor este ultima etapă, al cărei tratament implică îndepărtarea unei vene bolnave. Tratamentul local nu va da niciun rezultat.

Trebuie înțeles că nu numai venele varicoase ale picioarelor din stadiul C6 pot provoca ulcer peptic. Există și alte boli care sunt factori cheie în dezvoltarea ulcerelor trofice. Metodele de tratament pentru fiecare caz specific sunt complet diferite, de aceea este extrem de important să se facă un diagnostic precis.

Prima etapă a venelor varicoase: descriere și simptome

Pentru a se familiariza cu etapele venelor varicoase ale extremităților inferioare în scop informativ, se utilizează o clasificare mai restrânsă a bolii.

Etapa de compensare, când varicele sunt mai puțin pronunțate, este etapa inițială, care se caracterizează prin disconfort ușor la nivelul picioarelor în timpul mersului lung sau al muncii, prezența venelor păianjen. Peretele vaselor nu prezintă o deformare pronunțată. Pericolul stadiului de varice este că boala este asimptomatică. Mecanismele înnăscute ale corpului preiau asupra lor „corecția" tulburărilor din vasele venoase și compensează munca lor cu drepturi depline.

Semne de vene varicoase în stadiile incipiente

 • Oboseală și greutate în picioare;
 • Umflare mică;
 • convulsii;
 • Prezența venelor de păianjen.

Cum să oprești venele varicoase în stadiile inițiale?

Când apar primele simptome, asigurați-vă că consultați un medic. Varicele stadiul 1 este o boală cosmetică. Dacă diagnosticul nu a evidențiat alte condiții prealabile și ereditatea „rea", atunci putem vorbi despre o formă ușoară a bolii, asociată mai mult cu stilul de viață decât cu o etiologie mai gravă. De asemenea, puteți minimiza riscurile urmând recomandări simple pentru stadiul inițial al venelor varicoase:

 • Duceți un stil de viață activ: alergare, plimbare, înot etc. ;
 • Nu luati in greutate in exces;
 • Purtați pantofi confortabili;
 • Faceți exerciții speciale pentru picioare.

Varice stadiul 2: descriere și simptome

Stadiul subcompensarii - varicele de pe picioare devin mai vizibile, iar simptomele se intensifica. Adăugat durere dureroasă și convulsii frecvente. Pielea poate căpăta o nuanță albăstruie, iar la locul apariției nodurilor venoase și a umflăturilor, apare o senzație de arsură și mâncărime. În acest stadiu al venelor varicoase, se recomandă intervenția chirurgicală minim invazivă, EVLT și purtarea ciorapilor compresivi.

Varice stadiul 3: descriere și simptome

Etapa de decompensare este ultima etapă a venelor varicoase, care se caracterizează prin tulburări grave în activitatea circulației sângelui venos. Funcțiile organismului nu sunt îndeplinite, iar mecanismele compensatorii încetează să facă față sarcinilor lor.

În acest stadiu de dezvoltare a venelor varicoase, apare hiperpigmentarea pielii, țesuturile nu primesc suficientă nutriție, sunt epuizate, ducând la formarea de ulcere trofice. Venele sunt supuse unei deformări severe, se poate dezvolta tromboflebită. In cazul unui tratament necorespunzator, varicele stadiului 3 pot provoca o lovitura grava asupra sanatatii, pana la consecinte ireversibile.

În unele surse se disting venele varicoase stadiul 4, de regulă, corespunde clasificării C6. În toate etapele dezvoltării venelor varicoase, trebuie acordată o atenție deosebită calității procesului de tratament. Doar o abordare integrată va obține un rezultat eficient și va elimina nu numai simptomele, ci și cauza bolii.

Ca agent venotonic, mulți experți recomandă un medicament francez care s-a dovedit a fi un agent angioprotector care îmbunătățește circulația sângelui și are un efect de drenaj asupra sistemului limfatic. Luarea de pastile este recomandabilă nu numai în primele etape ale varicelor, ci și în etapele de reabilitare după o evoluție mai severă a bolii. Doza și timpul de administrare a medicamentului sunt determinate numai de medicul curant.